FA  | EN

 

 

به اطلاع کلیه مشتریان و همکاران گرامی می رساند از مورخ 98/04/15 ساعات کاری شرکت هیرکاژه به شرح ذیل تغییر پیدا کرده است:

شنبه تا چهارشنبه از 8 صبح الی 17 و روزهای پنجشنبه شرکت تعطیل می باشد.

 

 

 

به گزارش پایگاه خبری 125، مراسم تجلیل از مدیران، معاونان و همکاران فعال در برگزاری چهارمین همایش ملی و اولین همایش بین المللی آتش نشانی و ایمنی شهری که در اسفندماه سال 1397 برگزار شد، صبح امروز در اداره مرکزی سازمان آتش نشانی برگزار و از زحمات این افراد تجلیل شد.

رضا رحمت ا..زاده مدیر اجرایی این همایش با ارائه گزارش از روند برگزاری همایش اظهار داشت: این همایش با برگزاری 18 جلسه و 23 اتاق فکر در راستای موضوعات همایش برگزار شد و مهمترین دستاورد آن حمایت مجلات، پایگاه های علمی معتبر و تخصصی بود که همین امر به اعتبار بخشی مقالات پذیرش شده افزود.
وی افزود: درمقایسه با سال های گذشته، در همایش چهارم 300 مقاله دریافت شد که در مقایسه با سال های گذشته با وجود محدودیتی که برای مقالات قرار داده شد، رشد چشمگیری داشته است.
رحمت اله زاده درباره تعداد مقالات به تفکیک پنل ها تصریح کرد: حوزه علوم مهندسی و پیشگیری از حریق بیشترین مقالات و آموزش، منابع انسانی و سلامت روانی و جسمانی نیز تعداد کمتری از مقالات را در این همایش به خود اختصاص داده است.
وی افزود: با توجه به اولین سال برگزاری همایش بین المللی نیز، سازمان یونسکو، انجمن های تخصصی همانند ایفکا و CTIF، آتش نشانی های کشورهای آسیایی و اروپایی و متخصصان بین المللی در همایش خوش درخشیدند و همکاری های لازم را با دبیرخانه همایش داشتند.
مهندس محمود قدیری معاون حوزه پیشگیری و حفاظت از حریق سازمان آتش نشانی تهران نیز با اشاره به روند برگزاری همایش تاکید کرد: این همایش در طی چهار سال برگزار شده است و البته از سال اول تاکنون تغییرات مثبتی به همراه داشته اما با نقطه ایده آلی که مدنظر است هنوز فاصله دارد و ما باید سعی کنیم نواقص را برطرف کنیم.
وی افزود: هدف از برگزاری این گونه همایش ها، افزایش دانش و ارتقا سطح آگاهی مردم و در نتیجه کاهش حوادث است و ما باید حرف تازه ای در حوزه پیشگیری داشته باشیم.
قدیری با ابراز قدردانی از دست اندرکاران برگزاری این همایش خواستار تلاش بیشتر در حوزه علم و دانش ایمنی و تمرکز و توجه بیشتر به موضوعات مقالات، داوری و کاربردی بودن آنها داشت.
در پایان این مراسم با اهدای تندیس و لوح سپاس از تلاش و زحمات برگزار کنندگان قدردانی شد.

 

همانطور که میدانید در هنگام آتش سوزی، دود و آتش از طریق محل داکت های تاسیسات برق و مکانیک، محل خروج کابل ها در اتاق های برق و فضاهای حد فاصل سقف و نما به سرعت گسترش یافته و احتمال سرایت حریق و دود و گازهای سمی حاصل از اشتعال از این طریق به فضاهای دیگر افزایش می یابد.برای جلوگیری از گسترش آتش تجهیزات مهم فنی مثل برق اضطراری، سیستم های اعلام و اطفا حریق در هنگام آتش سوزی باید بتوانند به کارشان ادامه دهند، همچنین مسیر های خروج اضطراری و تجهیزات الکتریکی موجود در این مسیرها از جمله روشنایی و سیستم تهویه هوا نیز به منظور استفاده در شرایط بحران باید به عملکرد خود ادامه دهند و هرچه زمان طولانی تری این سیستم ها بتوانند کار کنند، شانس بیشتری برای نجات افراد و مقابله با آتش سوزی وجود دارد. از اینرو در ساختمان های اداری , هتل ها و بیمارستان ها که روزانه تعداد زیادی از افراد در آن رفت و آمد می کنند، آتش بند و دود بندها به منظور جلوگیری از گسترش آتش وباهدف نجات جان انسان ها و سهولت در عملیات امداد و نجات استفاده میشود. در واقع 30 تا 90 دقیقه ی اول بعد از شروع آتش سوزی به دلیل ایجاد زمان کافی برای تخلیه افراد و به منظور سهولت در عملکرد آتش نشانی و حفاظت از تجهیزات الکتریکی خاص ازجمله: سیستم های روشنایی، آسانسورها، سیستم های اعلام اطفا حریق، سیستم های تهویه جهت خروج دود ناشی از آتش سوزی، بسیار حائز اهمیت می باشد.
بنابراین با سه هدف اصلی زیر آتش بند ها میبایست در طراحی درنظر گرفته شود:

1– محدود کردن سرعت انتشار آتش
در واقع محدود کردن سرعت انتشار آتش به این معنی است که هنگام آتش سوزی در بخش هایی از ساختمان، سایر قسمت های ساختمان در یک بازه زمانی تعریف شده در مقابل حریق برای نجات جان انسان ها و عملیات امداد و نجات محافظت شوند.

2- حفاظت از مسیرهای خروج اضطراری
هنگامی که آتش شیوع پیدا می کند، هر دقیقه بحرانی است. اگر جایی آتش سوزی شود، مسیرهای خروج اضطراری مهمترین قسمت برای نجات در ساختمان به شمار می آیند، بنابراین باید طوری حفاظت شوند که در هر شرایطی قابل استفاده باشند. تقریبا می توان گفت 95 درصد مرگ و میر ها در هنگام آتش سوزی به دلیل تنفس دودهای سمی حاصل از آتش می باشد و همان طور که می دانید تعداد گسترده ای از مردم از این مسیرها به عنوان راه فرار از آتش و استنشاق دودهای خطرناک استفاده می کنند. بنابراین این مسیرها باید در برابر حریق حفاظت شده و راه های نفوذ آتش و دود به آنها جهت خروج اضطراری افراد و کمک رسانی در مواقع حادثه، بسته شود.

3– حفاظت و نگهداری سیستم های الکتریکی در مقابل حریق
چنانچه بخواهیم وقفه ای در تامین برق در بخش های مختلف ساختمان هنگام آتش سوزی رخ ندهد حفاظت از سیستم های الکترونیکی، ، اهمیت پیدا می کند. این بدین معنی است که تجهیزات مهم فنی مثل برق اضطراری، سیستم های اعلام و اطفا حریق در هنگام آتش سوزی باید بتوانند به کارشان ادامه دهند. علاوه بر این در هنگام آتش سوزی همانطور که گفته شد، مسیرهای خروج اضطراری باید قابل استفاده باشند و تجهیزات الکتریکی از قبیل روشنایی، و تهویه باید به عملکرد خود ادامه دهند.
استفاده از سینی کابل , انکر بولت , ساپورت ,جعبه تقسیم های مقاوم در برابر حریق میتواند تاثیر بسزایی در عدم تخریب تاسیسات الکتریکی در 90 دقیقه اول شروع آتش نماید.
آتش بند و دود بندها محصولاتی هستند که به منظور برآوردن این سه هدف اصلی تولید می گردند و توانایی آن را دارند که در بازه زمانی مشخصی از انتشار آتش و دود جلوگیری به عمل آورند.

با توجه به اهمیت بسزای آتش بند و دودبندها در نجات جان انسان ها، این سیستم ها قبل از استفاده ملزم به تست در مقابل شعله و آتش در دماهای مختلف زیر نظر موسسات رسمی و معتبر بر اساس استانداردهای بین المللی می باشند. محصولات مربوط به پوشش های ضد حریق و عایق کابل ها و سیستم های الکتریکی طبق منحنی استاندارد دما-زمان مورد تست و آزمایش قرار می گیرند. این منحنی بر اساس استاندارد بین المللی ISO 834-1 بوده و در سراسر جهان به عنوان استانداردی جهت تست مقاومت در برابر حریق مورد استفاده قرار می¬گیرد و به اصطلاح نمودار flash-over نامیده می شود.

در خلال تست حفاظت در برابر حریق، میزان جلوگیری از گسترش و انتشار حریق و دود نیز مد نظر قرار میگیرد. طبقه بندی بر اساس زمان تست و سطح دما که منطبق بر استانداردهای بین المللی تنظیم می گردد، صورت می پذیرد و نتایج تست های انجام شده توسط موسسات معتبر نوشته و محصولات بر اساس استاندارد EN 13501 یا DIN 4102 دسته بندی می شوند.

کلاس بندی بر اساس استاندارد EN 13501

کلاس بندی بر اساس استاندارد انواع مختلف تجهیزات آتش بند و دود بند

 

 

رشد روزافزون جمعیت و نیاز به مسکن و همچنین گسترش اماکن اداری، تجاری و … در کلان‌شهر تهران، افزایش ساخت‌وساز را به دنبال داشته است. با استناد به آمار و ارقام حوادث ارجاع‌شده به این سازمان، متأسفانه عدم آگاهی از اصول ایمنی ساختمان‌ها و بعضاً کوتاهی افراد مسئول، هر ساله حوادث و سوانح تلخ بسیاری را موجب شده و خسارات مالی و جانی فراوانی را به شهروندان محترم تحمیل می‌نماید.

از این روی سازمان آتش‌نشانی و خدمات ایمنی شهر تهران بر آن شده است تا با کنترل و نظارت بر رعایت اصول ایمنی در طراحی و اجرای ساختمان‌ها، ضمن بهبود ساخت‌وسازها، آسایش شهروندان را تأمین نماید. در این راستا گردآوری ضوابط و مقررات ایمنی ساختمان در دستور کار معاونت پیشگیری و حفاظت از حریق این سازمان قرار گرفت تا ضمن راهنمایی مسئولین محترم دفاتر فنی و مهندسین گرامی، بستر مناسبی جهت اطلاع‌رسانی به اربابان رجوع فراهم آید. مجموعه ضوابط و مقررات ایمنی آتش‌نشانی، در سه بخش ضوابط ایمنی معماری، ضوابط ایمنی تأسیسات مکانیکی و اطفاء حریق و همچنین ضوابط ایمنی تأسیسات الکتریکی و اعلام حریق گردآوری شده است.

ضوابط سیستم‌های کشف و اعلام حریق شامل: انتخاب انواع کاشف‌ها، کارکرد و شرایط استفاده آنها، نحوه طراحی، جانمایی و نصب آنها در فضاهای مختلف، پنل‌های مرکزی اعلام حریق، سیستم‌های هشدار دستی و اتوماتیک و … می‌باشد. این ضوابط براساس دو استاندارد معتبر و مرتبط NFPA-72 (مجموعه دستورالعمل‌ها و استاندارد‌های ایمنی و آتش‌نشانی ایالات متحده امریکا – فصل اعلام حریق) و BS-EN54 (مجموعه دستورالعمل‌ها و استانداردهای ایمنی و آتش‌نشانی اتحادیه اروپا – فصل اعلام حریق) استخراج شده است. طراحی و اجرای سیستم‌های کشف و اعلام حریق توسط شرکت‌های مجری باید تنها براساس ضوابط ذکرشده باشد. شرایط طراحی با استناد به یکی از استانداردهای ذکرشده، مورد پذیرش سازمان است و امکان استفاده هم‌زمان از هر دو استاندارد در یک پروژه (نیمی از یک استاندارد و نیمی از استاندارد دیگر) وجود ندارد.

تعاریف
آژیر: وسیله‌ای است هشداردهنده که درصورت بروز خطر، توسط سیستم اعلام حریق فعال شده و با تولید صدایی با قدرت کافی، ساکنین و متصرفان را آگاه می‌سازد.

باتری خشک: نوعی باتری که در ساخت آن از مواد اسیدی و مایع استفاده نشده باشد.

پانل مرکزی اعلام حریق: دستگاهی است که تمام اجزاء سیستم اعلام در یک منطقه حفاظت‌شده، از طریق این دستگاه پایش شده و درصورت دریافت هرگونه علامت بروز آتش‌سوزی و یا خرابی، از طریق تحریک دستگاه‌های هشداردهنده، خبررسانی می‌کند.

تصرف‌های نه‌گانه: تصرف‌های نه‌گانه شامل: تصرف‌های مسکونی، آموزشی-تربیتی، درمانی و مراقبتی، تجمعی، اداری و حرفه‌ای، کسبی و تجاری، صنعتی، انباری و تصرف‌های مخاطره‌آمیز می‌باشد.

۱- تصرف کم‌خطر: تصرفاتی هستند که مقدار و یا میزان اشتعال محتویات آن کم بوده و میزان نرخ حرارت آزادشده از حریق‌های احتمالی آنها، پایین است.

۲- تصرف میان‌خطر (گروه ۱) : تصرفاتی که میزان احتراق در آنها کم، مقدار مواد سوختنی متوسط و ارتفاع توده‌های مواد سوختنی از ۴/۲ متر بیشتر نباشد. در این تصرفات، حریق‌های با نرخ آزادسازی حرارتی متوسط موردانتظار است.

تصرف میان‌خطر (گروه ۲): تصرفاتی که مقدار و قابلیت احتراق محتویات، متوسط تا زیاد است و ارتفاع توده‌های محتویات با نرخ احتراق متوسط بیش از ۶۶/۳ متر و ارتفاع توده‌های محتویات با نرخ اشتعال بالا، بیش از ۴/۲ متر است.

۳- تصرف پرخطر (گروه ۱): تصرفاتی که قابلیت احتراق محتویات بسیار بالا بوده و گرد و خاک، پرز و ضایعات موجود، منجر به ایجاد حریق‌های با قابلیت گسترش سریع و امکان سرایت بالا با نرخ بالای آزادسازی حرارت می‌شوند. در این تصرفات، مایعات قابل‌اشتعال وجود نداشته یا اندک است.

تصرف پرخطر (گروه ۲): تصرفاتی با مقادیر متوسط یا بالای مایعات قابل‌احتراق یا قابل‌اشتعال و یا تصرفاتی که حفاظت از مواد قابل‌احتراق بسیار مهم و گسترده است.

چراغ نشانگر حریق: چراغی است که با شدت نور مطابق استانداردهای معتبر و با رنگ مشخص، جهت آگاهی افراد حاضر در محیط حفاظت‌شده مورد‌استفاده قرار می‌گیرد.

درب دودبند: ترکیبی از درب، قاب، لولا و دیگر متعلقات می‌باشد که از حرکت دود توسط محدودکردن مقدار هوایی که می‌تواند از میان درب‌های بازشو عبور کند، جلوگیری می‌کند.

درب مقاوم حریق: دربی که با انجام «آزمایش حریق استاندارد» حائز شرایط مقاومت و محافظت در برابر حریق، در مدت زمان مشخص باشد.

دریچه‌های دمنده: دریچه‌های سقفی یا دیواری‌ای است که جهت دمیدن هوای تازه، ازطریق دستگاه‌های هواساز، کولر، فن فشار مثبت و یا هوای تازه به داخل فضا، در نظر گرفته می‌شود.

دیوار کاذب: جداکننده‌هایی از جنس چوب، پی‌وی‌سی و یا مصالح ساختمانی سبک است که به‌صورت موقتی یا دائم، تفکیک نسبی فضاها را انجام می‌دهند.

زون اعلام حریق: منطقه‌ای شامل یک یا چند فضا که باتوجه به کاربری فضاها و گستردگی آنها، مشخص‌شده و شامل ادوات اعلام حریق نظیر: کاشف، شستی و … بوده و در پانل مرکزی به‌صورت جداگانه تعریف می‌شود.

هر زون اعلام حریق باید دارای شرایط زیر باشد:
¡ مساحت هر زون اعلام حریق نباید از ۲۰۰۰ مترمربع تجاوز نماید.
[auth]

¡ حداکثر مسافت طی‌شده در داخل یک زون تا محل حریق نباید از ۶۰ مترمربع تجاوز نماید.

¡ درصورتی می‌توان یک ساختمان را یک زون اعلام حریق در نظر گرفت که مساحت هر طبقه آن کمتر از ۳۰۰ مترمربع باشد.

¡ در مکان‌هایی که مساحت طبقه از ۳۰۰ مترمربع تجاوز نماید، تمام زون‌ها باید به یک طبقه محدود گردند.

¡ پلکان‌ها، شفت‌های آسانسور یا دیگر شفت‌های عمودی (بدون حوزه‌بندی) باید به‌صورت زون‌های جداگانه شناخته شوند.

¡ در مکان‌هایی که در آن از سیستم کشف و اعلام حریق آدرس‌پذیر استفاده شده است، بروز دو خطا در سیستم نباید موجب این شود که منطقه حفاظت شده‌ای با مساحت بیش از ۱۰۰۰۰ مترمربع از مدار خارج شود.

سیستم کشف و اعلام حریق: سیستمی متشکل از دستگاه‌های کاشف، آژیرها، چراغ‌های هشداردهنده و ماژول‌های مختلف که درصورت بروز حریق، در کمترین زمان ممکن آن‌را کشف کرده و ضمن آگاه‌سازی ساکنان و متصرفان از خطر، می‌تواند فعال‌سازی سیستم‌های تهویه، اطفای اتوماتیک، کنترل آسانسور، باز و بسته کردن دمپرهای آتش و دود و همچنین عملیاتی از این قبیل را انجام دهد.

سیستم اعلام حریق خودکار: این سیستم علاوه بر شستی، زنگ و آژیر دارای کاشف‌های اتوماتیک (دود، حرارت و شعله) و یک تابلو کنترل مرکزی می‌باشد که علاوه بر اعلام دستی، امکان اعلام اتوماتیک آتش‌سوزی (در اثر دریافت حرارت ، دود و … ناشی از آتش‌سوزی) را مهیا نموده و همچنین نشان‌دهنده طبقه و بخش یا حتی فضایی که آتش‌سوزی از آن محل شروع شده است. در واقع یک سیستم اتوماتیک به کمک میکروپروسسور، کلیه فضاهای موردنظر را بصورت دائمی کنترل و حفاظت می‌نماید. این سیستم نقش مهمی در جلوگیری از توسعه آتش‌سوزی دارد.

سیستم اعلام حریق متعارف (۲ مرحله‌ای): نوعی از دستگاه‌ها و تجهیزات خودکار اعلام حریق می‌باشد که سیگنال الکتریکی آنها از نوع آنالوگ (غیردیجیتال) می‌باشد. این نوع سیستم به دو روش طراحی و اجرا می‌شود:

الف – سیستم اعلام حریق با قابلیت عملکرد آژیر یا زنگ مختص زون ( زونال )

ب- سیستم اعلام حریق با قابلیت عملکرد همزمانی کلیه زنگ‌ها و یا آژیرها

در این سیستم، منطقه موردنظر برحسب نیاز به چند منطقه (زون) تقسیم می‌شود. هر منطقه توسط دو زوج سیم (کابل) کاشف‌ها، شستی‌ها و زنگ‌ها را پوشش می‌دهد که دارای مدار اعلام حریق مستقل است. به محض شروع آتش در بنا، زنگ یا آژیر تمام منطقه‌ها به صدا در خواهد آمد.

سیستم اعلام حریق آدرس‌پذیر: در این سیستم تمام المان‌های بکار گرفته شده از قبیل: کاشف‌ها، شستی‌ها، زنگ‌ها، ماژول‌های ورودی و خروجی توسط یک کد یا آدرس، منحصر به فرد بوده و پانل کنترلی، اتاق یا محل موردنظر را با همان کد یا آدرس شناسائی کرده و شرایط آن‌را همراه با اطلاعات توصیفی بر روی صفحه نمایشگر جهت استفاده و هدایت سریع مسئولین ایمنی و یا ساکنین به نمایش می‌گذارد.

سیستم اعلام حریق دستی: در این سیستم تعدادی شستی و زنگ در نقاط موردنظر نصب و توسط یک زون مشترک یا مستقل، به منبع تغذیه متصل می‌گردد. در حالت عادی، شستی‌ها باز بوده و جریان از مدار عبور نمی‌نماید. درصورتی‌که یکی از شستی‌ها فعال شود، جریان در مدار برقرار گردیده و کلیه زنگ‌ها و یا آژیرها در زون مشترک فعال خواهند شد. زون مستقل هر شستی فقط زنگ یا زنگ‌های مربوطه به مدار خودش را به صدا در می‌آورد.

سقف کاذب: پوششی عموماً از مصالح سبک است که بوسیله آویزهایی به سقف اصلی متصل می‌گردد و کاربرد آن ایجاد فضایی جهت عبور لوله‌ها، کانال‌های تاسیسات، کابل‌های برق و کاهش ارتفاع سقف اصلی می‌باشد.

شبکه بارنده خودکار (اسپرینکلر): سیستم بارنده آبی است و از مجموعه‌ای از مخازن، پمپ‌ها، لوله‌ها، شیرها و نازل‌های ثابت تخلیه آب (اسپرینکلر) تشکیل شده است. این نازل‌ها معمولاً دارای فیوز (الکتریکی/مکانیکی) حساس حرارتی بوده که درصورت وقوع حریق و رسیدن گرما به آن‌ها، عمل کرده و با پاشش آب ضمن ایجاد منطقه‌ای خنک و مناسب جهت فرار ساکنین، به عمل اطفای حریق کمک می‌کند.

شستی اعلام حریق: شستی اعلام با قابلیت عملکرد در زمانی کوتاه است. در راهروها و درب‌های خروجی، قسمت‌های ورودی و محل اجتماعات نصب می‌شود و با فشردن شیشه مخصوص، پیامی به مرکز کنترل اعلام حریق ارسال و از آن پس، عملیات برنامه‌ریزی‌شده در سیستم اعلام حریق، فعال می‌گردد.

فاصله پیمایش: فاصله‌ای که فرد برای رسیدن از یک نقطه به نقطه دیگر طی می‌کند را مسیر پیمایش گویند.

کابل شیلددار: نوعی کابل دارای محافظ مخصوص فلزی که از القای الکترومغناطیسی به کابل جلوگیری می‌کند.

کابل نسوز: کابلی که دارای پوشش مناسب بوده و می‌تواند به مدت حداقل دو ساعت در مجاورت حریق با دمای معین، بدون آسیب‌دیدگی و کاهش کارایی، در برابر حرارت مقاومت نماید.

کاشف پرتوئی: کاشف پرتوئی از دو قسمت فرستنده و گیرنده (آینه) تشکیل شده که فرستنده وظیفه ارسال پرتوها و گیرنده (آینه) وظیفه دریافت (انعکاس) پرتوها را به عهده دارد. با قطع مسیر پرتو توسط دود، فرآیند آشکارسازی حریق صورت می‌گیرد. حداکثر برد طولی این نوع کاشف ۱۰۰ متر و عرض آن ۵/۷ متر از طرفین محور پرتو می‌باشد.

کاشف ترکیبی: این نوع کاشف‌ها به دو محصول حریق نظیر: دود و حرارت واکنش نشان داده و با استفاده از الگوریتم و یا مدل کشف حریق که از قبل در درون آن طراحی شده، ضمن کاهش اعلام کاذب، سرعت پاسخگویی را نیز افزایش می‌دهد.

کاشف حرارتی افزایشی: این کاشف به افزایش مقدار مشخصی از دما در یک زمان مشخص در محیط واکنش نشان می‌دهد. این کاشف‌ها می‌توانند نوع دما ثابت را نیز در بر داشته باشد.

کاشف حرارتی ثابت: این کاشف در درجه حرارت مشخصی ( مثلاً ۵۸ درجه سانتی‌گراد ) فعال می‌شود.

کاشف خطی دودی: در این کاشف‌ها کشف حریق در طول یک خط صورت می‌گیرد. نمونه‌های این کاشف‌ها دودی خطی یا بیم (Beam) و کابل‌های حس‌کننده حرارتی و یا نسل جدید از نوع فیبر نوری با استفاده از امواج لیزر می‌باشد.

کاشف دودی نقطه‌ای: این نوع کاشف‌ها در مقابل دود حاصل از آتش‌سوزی‌ها یا کندسوزی‌های اولیه حساس بوده و واکنش نشان می‌دهند.

کاشف‌های دودی به دو نوع یونیزه و نوری ( اپتیکال ) تقسیم می‌شوند.

کاشف‌های دودی یونیزه به ذرات ریز با قطر کمتر از یک میکرون دود حساس می‌باشند.

کاشف‌های دودی نوری نیز به دو روش مستقیم و غیرمستقیم (با استفاده از پدیده تفرق نور) تولید می‌شوند که نوع دوم به دلیل حساسیت و دقت بیشتر و اعلام کاذب کمتر، امروز بیشتر مورد استفاده قرار می‌گیرد.

کاشف شعله‌ای: به محض تولید گازهای داغ ناشی از آتش‌سوزی، انرژی تشعشعی به شکل‌ تشعشعات مادون قرمز، نور مرئی و تشعشعات ماوراء بنفش تولید می‌شوند. کاشف‌های شعله‌ای طوری طراحی شده‌اند که در مقابل این تشعشعات واکنش نشان می‌دهند. (تذکر: کاشف‌ها فقط جهت تشعشعات مادون قرمز و ماورا بنفش طراحی و ساخته شده‌اند.)

کاشف گازی: این کاشف با استفاده از حسگرهای الکتروشیمیایی و در نوع قدیمی از نوع فلز گداخته، میزان انتشار گاز مورد‌نظر را تشخیص داده و درصورت تجاوز از حد آستانه (Threshold)، جهت انجام فرایندهای بعدی، به پانل مرکزی اعلام خطر می‌نمایند.

کاشف موضعی: این نوع کاشف بدون نیاز به سیم‌کشی و در مکان‌های کوچک و کم‌جمعیت نصب شده و عمل کشف و اعلام حریق را انجام می‌دهد.

کاشف نقطه‌ای: در این کاشف جزء حس‌کننده در یک نقطه مشخص قرار می‌گیرد. این کاشف‌ها بیشتر از نوع دودی، حرارتی و گازی (گاز مونوکسیدکربن، گازهای سمی و گازهای قابل‌انفجار) می‌باشد.

کاشف نمونه‌گیر: این نوع کاشف هوای موجود در محل را ازطریق پمپ یا جریان هوای کانال‌های تهویه مکش نموده و بوسیله لوله‌هایی به دستگاه مرکزی که آن‌را آنالیز می‌کند، می‌فرستد. این سیستم از سه قسمت زیر تشکیل می‌گردد:

الف ) دستگاه مرکزی که حس‌کننده دود درون آن قرار دارد.

ب ) لوله‌های انتقال‌دهنده دود از نقاط موردنظر به دستگاه مرکزی

ج ) پمپ مکش جهت مکیدن هوا و عبوردادن هوا از نقاط مورد‌نظر به داخل دستگاه مرکزی

کف کاذب: فضای روی کف ساختمان که معمولاً به منظور عبور تأسیسات الکتریکی و مکانیکی ایجاد می‌گردد و معمولاً در بناهای نظیر ساختمان‌های مدرن اداری، مخابرات، مرکز داده‌ها و یا سکوهای نمایش وجود دارد. ارتفاع کف‌های کاذب بین ۵۰ تا ۱۲۰۰ میلی‌متر می‌باشد.

گواهی‌نامه معتبر: رجوع شود به بند (۱-۵)

مراجع مورد‌تأیید: رجوع شود به بند (۱-۱۰)

مساحت تحت پوشش کاشف: مساحت ناحیه‌ای که هر کاشف حریق می‌تواند تحت نظارت داشته و درصورت بروز حریق در ناحیه مذکور، توانایی کشف آن‌را دارد.

میانجی: در سیستم‌های اعلام حریق، در هر دو گونه آدرس‌پذیر یا متعارف، می‌توان از تجهیزات جانبی با نام «میانجی» (اینترفیس) و یا ماژول (واسطه) به منظور ایجاد ارتباط و هدایت سیستم‌های جنبی در یک تصرف مانند: آسانسور – پمپ‌های آتش‌نشانی – دمنده‌های فشار مثبت – اگزاست فن و سایر تجهیزاتی که لازم است از سیستم اعلام حریق فرمان گرفته و خاموش یا روشن شوند، استفاده می‌شود. این واسطه‌ها می‌توانند روی زون در سیستم متعارف و روی لوپ در سیستم آدرس‌پذیر نصب شده و براساس نوع آن و نحوه ارتباط با تجهیزات جانبی، عمل قطع یا وصل را اعمال نمایند. تجهیزات واسطه امکان کنترلی داشته و نمی‌توان از آنها برای برق‌رسانی، به‌خصوص برای تجهیزات پرمصرف استفاده نمود.

هشدار حریق بصری: نوعی هشداردهنده حریق که با استفاده از عوامل دیداری نظیر: چراغ و تابلوهای هشداردهنده مخصوص، ساکنین را از خطر مطلع می‌سازد.

کلیات
۱- محصولات مورداستفاده در یک سیستم اعلام حریق می‌بایست دارای نماینگی رسمی، معتبر و فعال در تهران باشند.

۲- فروشنده یا نماینده می‌بایست گواهی گارانتی ۱ ساله و خدمات پس از فروش حداقل ۵ ساله را ارائه نماید.

۳- روی تمامی قطعات علامت‌های زیر می‌بایست قابل‌رویت باشد:

– مدل قطعه، علامت آزمایشگاه تاییدکننده محصول، کد قطعه و نام کارخانه تولیدکننده

۴- قطعات اصلی سیستم اعلام حریق عبارتند از:

– کاشف، آژیر، شستی، پانل مرکزی و اینترفیس

۵- تمامی قطعات اصلی سیستم اعلام حریق می‌بایست موردتأیید یکی از آزمایشگاه‌های معتبر بوده و از سوی آزمایشگاه مذکور مطابق استانداردهای NFPA یا BS(EN54) مورد آزمایش قرار گرفته و گواهی‌نامه رسمی معتبر اخذ کرده باشد. (گواهی آزمایشگاه باید ازطریق سایت مختص آن آزمایشگاه، قابل‌پیگیری باشد.)

۶- آزمایشگاه‌های موردتأیید سازمان عبارتند از:

UL، FM، VDS، BSI، BRI(LPCB) و AFNOR

۷- قطعات استفادهشده در یک پروژه می‌بایست با یکدیگر سازگار (Compatible) بوده و شرایط آن به یکی از روش‌های ذیل احراز می‌گردد:

تمامی قطعات ساخت یک کارخانه باشند.
درصورتی‌که قطعات ساخت یک کارخانه نباشند، ارائه مدارک مثبته فنی موردتأیید، دال بر تطبیق مشخصات فنی ضروری است.
درصورت عدم رعایت موارد بالا، گواهی سازگاری قطعات توسط آزمایشگاه موردتأیید به‌گونه‌ای‌که در سایت آزمایشگاه قابل‌پیگیری باشد، موردتأیید است.
۸- کابل‌های مورداستفاده در کابل‌کشی سیستم کشف و اعلام حریق باید دارای استاندارد ایران و یا استانداردهای معتبر خارجی باشد.

۹- چراغ‌های اضطراری و نمایش‌دهنده‌ها می‌بایست از نوع مرغوب موجود در بازار باشند.

۱۰- طراحی و اجرای سیستم‌های کشف و اعلام حریق باید براساس ضوابط این دستورالعمل و استانداردهای مراجع معتبر و موردتأیید سازمان آتش‌نشانی شهر تهران انجام شود. مراجع و استانداردهای موردتأیید سازمان آتش‌نشانی شهر تهران عبارتند از: استاندارد ملی ایران، NFPA، BS/EN

۱۱- سازمان آتش‌نشانی شهر تهران در طراحی و اجرای سیستم‌های کشف و اعلام حریق، هر دو استانداردNFPA وBS/EN را قابل‌قبول می‌داند. بدیهی است برای اطلاع از جزئیات (detail) در موارد خاص، مهندسین باید به متون اصلی استانداردهای فوق مراجعه نمایند.

ضوابط ساختمان‌ها
۱- کلیه تصرف‌های مسکونی با ارتفاع ۵ طبقه و بیشتر روی زمین باید به سیستم کشف و اعلام حریق خودکار و دستی مجهز شوند.

۲- تصرف‌های آموزشی و فرهنگی با هر تعداد طبقه، آزمایشگاه‌ها و سایت‌های کامپیوتری باید به سیستم کشف و اعلام حریق خودکار و دستی مجهز شوند.

۳- فضاهای موجود در تئاترها، سینماها و تمامی تصرف‌های تجمعی با هر تعداد طبقه، می‌بایست به سیستم کشف و اعلام حریق خودکار و دستی مجهز گردند.

۴- طراحی، اجرا، نصب و هرگونه تغییر، تبدیل و توسعه در سیستم‌های کشف و اعلام حریق در بناها باید مطابق معیارها و استانداردهای معتبر و توسط متخصصان کارآزموده صورت گیرد.

۵- در تمامی بناهایی که نصب سیستم کشف و اعلام حریق خودکار ضروری می‌باشد، سیستم اعلام و هشدار دستی نیز الزامی می‌باشد.

۶- کلیه هتل‌ها، متل‌ها، مسافرخانه‌ها و خوابگاه‌ها با هر تعداد طبقه باید به سیستم کشف و اعلام حریق خودکار آدرس‌پذیر مجهز شوند.

۷- بخش‌های دارای محتویات قابل‌احتراق در تصرف‌های آموزشی، فرهنگی ازقبیل: کتابخانه، آزمایشگاه، سالن اجتماعات و … باید به سیستم کشف و اعلام حریق خودکار مجهز شوند.

۸- در تصرف‌های درمانی، مراقبتی می‌بایست تمام راهروها، بخش‌های مراقبتی و نظارتی بیمارستان‌ها، مراکز توانبخشی، آسایشگاه‌ها، درمانگاه‌ها، شیرخوارگاه‌ها، مهدهای کودک و کودکستان‌ها و خانه‌های سالمندان به سیستم کشف و اعلام حریق خودکار مجهز شوند.

۹- بناهای اداری، حرفه‌ای دارای هر تعداد طبقه و مساحت و یا زیر تراز تخلیه خروج، باید به سیستم کشف و اعلام حریق خودکار مجهز گردند.

۱۰- بناهای کسبی، تجاری و صنعتی با هر تعداد طبقه و مساحت زیربنا، باید به سیستم کشف و اعلام حریق خودکار مجهز گردند.

۱۱- تصرف‌های انباری باید به سیستم کشف و اعلام حریق خودکار مجهز شوند. مگر در مواردی که انبار دارای محتویات غیرقابل‌احتراق و کم‌خطر باشد که به تأیید سازمان آتش‌نشانی رسیده باشد.

۱۲- تصرف‌های مخاطره‌آمیز باید به سیستم کشف و اعلام حریق خودکار مجهز شوند.

۱۳- حداقل قطر یا سطح مقطع سیم هادی اعلام حریق باید مطابق دستور کارخانه سازنده باشد. حداقل سطح مقطع سیم‌های مورداستفاده نباید کمتر از ۱ میلی‌مترمربع باشد.

۱۴- فاصله کابل اعلام و اطفاء حریق با سایر کابل‌ها باید حداقل ۳۰ سانتی‌متر باشد.

۱۵- استفاده از اتصالات، مفصل‌بندی و سربندی غیراستاندارد در اجزاء سیستم اعلام حریق اکیداً ممنوع است. به عنوان مثال استفاده از نوارچسب غیرقابل‌قبول می‌باشد.

۱۶- عدم استفاده از سرسیم و سرکابل در اتصال کابل یا سیم به ترمینال‌ها و یا عدم برخورداری محل اتصال‌ها از استحکام لازم، غیرقابل‌قبول است.

۱۷- اتصال سیم زمین (با مقاومت کمتر از ۵ اهم) به پنل اعلام مرکزی الزامی است.

۱۸- تمام کابل‌های اعلام حریق در فضاهای بیرونی و پارکینگ باید از داخل لوله‌های فلزی عبور کنند.

۱۹- کابل‌های آژیر‌های اعلام حریق باید از نوع مقاوم انتخاب شوند. در اماکن صنعتی و حرفه‌ای تمام کابل‌کشی سیستم اعلام و اطفاء خودکار باید از نوع مقاوم حریق باشند.

۲۰- در تمام اجزاء سیم‌کشی سیستم اعلام حریق، رنگ سیم‌ها باید یکنواخت و مشابه یکدیگر و متمایز از سایر سیم‌کشی‌ها باشد.

۲۱- استفاده از کابل‌های با تنوع رنگ مختلف ممنوع است.

۲۲- درصورت استفاده از کابل هوایی برای سیستم اعلام حریق در فضای باز، قبل از اتصال به اولین عنصر اعلام حریق از هر طرف باید به سیستم ضدصاعقه (arrester) مجهز شوند.

۲۳- در‌صورتی‌که طول کابل در فضای باز بیش از ۶۰۰ متر باشد، می‌بایست در فواصل ۶۰۰ متری یک دستگاه صاعقه‌گیر نصب گردد.

۲۴- تمام مدارهای تغذیه اعم از باتری و برق شهر می‌بایست به فیوز با آمپر مناسب مجهز گردند. فیوزهایی با آمپر بیش از ۲ و یا ولتاژ بیشتر از ۴۰ ولت بایستی از نوع پوشش‌دار و دارای درپوش انتخاب شوند.

۲۵- سیستم برق ورودی پنل مرکزی اعلام حریق باید دارای تجهیزات حفاظتی ضدصاعقه باشد.

۲۶- کابل‌کشی سیستم‌های اعلام آدرس‌پذیر باید مطابق دستور کارخانه انجام شده و ترجیحاً از نوع شیلددار استفاده شود. درصورت استفاده از کابل شیلددار، اتصال شیلد تمامی کابل‌ها به سیم زمین ساختمان الزامی‌ست.

 

 

 

57587624

 

محققان یکی از شرکتهای مستقر در پارک علم و فناوری البرز موفق به تولید سیستم جدید آتش‌نشانی با توان خاموش کردن سه ضلع آتش به صورت همزمان و قابل استفاده در هر درجه‌ای از حرارت بدون نیاز به نزدیک شدن به حریق شدند.

حمید گروسی، محقق طرح در گفت‌وگو با خبرنگار ایسنا در خصوص سیستم جدید آتش‌نشانی، ‌اظهار کرد: معمولا در زمان آتش‌سوزی عملا در حریق‌های خیلی گسترده با حرارت‌های بالا نمی‌توانیم آتش را خاموش کنیم، از این رو سعی کردیم با اختراع "دستگاه آتش خاموش کن با کف مخصوص" موادی را مورد استفاده قرار دهیم که سه ضلع مثلث آتش را همزمان خاموش کند.

وی افزود: به عنوان مثال طی آزمایشی که انجام دادیم، 220 لیتر گازوئیل را که سه دقیقه در حال سوختن بود، توانستیم در 8 ثانیه خاموش کنیم.

وی ادامه داد: از نظر علمی آب، پودر و فوم آتش‌نشانی هر کدام یک ضلع از آتش را خاموش می‌کنند، ولی موادی که تولید کردیم می‌تواند سه ضلع آتش را همزمان خاموش کند و دیگر برگشت آتشی وجود نداشته باشد.

گروسی تاکید کرد: همچنین این مواد در هر درجه‌ای از حرارت قابل استفاده بوده و می‌تواند آتش را اطفا می‌کند.

عضو بنیاد ملی نخبگان با بیان اینکه این دستگاه کاملا ساخت داخل است، گفت: مواد اولیه این دستگاه معدنی و با محیط زیست سازگار است و به راحتی داخل شلنگ و لوله حرکت می‌کند که این مساله موجب می‌شود آتش‌نشان بدون نزدیک شدن به حریق بتواند آن را خاموش کند.

وی در ادامه با بیان اینکه تجاری‌سازی را از استان البرز آغاز کردیم،‌ افزود: استان‌های قزوین و گیلان نیز از خرید این سیستم حمایت کرده‌اند.

 

 

 

منبع:ایسنا

تماس با ما

  021-44333678-44333679
   hirkazhe@gmail.com
 

 تهران - شهران شمالی- بالاتر از فلکه دوم - خیابان قشلاقی-پلاک12- طبقه 4- واحد16

       

All rights reserved

دریافت کد آمارگیر سایت